top of page

Diskusija: ar įmanoma mieste išsiversti be automobilio – trūkumai ir privalumai


Rugsėjo 22-ąją, antradienį, Lietuvoje ir daugelyje Europos šalių minima Diena be automobilio. Puikūs rudeniški orai kol kas džiugina ne tik saule bet ir galimybe pakvėpuoti grynu oru netgi mieste. Ar tai vertiname? Ir ką darome, kad klimatas neperkaistų, o oro kokybė net ir miesto centre išliktų puiki? Kad aktyviai judėdami sumažintume riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis?

Rugsėjo 22-ąją – Tarptautinę dieną be automobilio – siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai, patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo. Daugelis miestų siūlo viešuoju transportu naudotis nemokamai, taip pat išbandyti ir kitas alternatyvias kelionių formas: dviračius, paspirtukus, kelionės pėsčiomis.

Susisiekimo ministerijos darnaus judumo ekspertas Jonas Damidavičius, keliautojas pėsčiomis, atstovaujantis ir pėsčiųjų interesams, Silvestras Dikčius, Lietuvos ralio 8-kart čempionas, po Lietuvą keliaujantis dviračiu Vytautas Švedas – ši ekspertų trijulė diskutavo, ar lengva atsisakyti automobilio ir pasirinkti kitokį keliavimo būdą?

Na, ir paradoksalus klausimas, provokuojantis diskusijai: kodėl net sportuoti į klubą važinėjame automobiliu, o ne keliaujame savomis kojomis, juk taip būtų efektyviau? Kodėl taip sunku atsisakyti trumpų kelionių automobiliu? Šaltinis: https://www.15min.lt/gazas/naujiena/saugukelyje-lt/diskusija-ar-imanoma-mieste-issiversti-be-automobilio-trukumai-ir-privalumai-787-1380020

Kitos naujienos
bottom of page