top of page

Pasaulio saugaus eismo ataskaitoje nuskambėjo Lietuvos vardas: žūčių keliuose mažėja

Lietuvos keliai po truputį tampa saugesni, o tai atsispindi ir pasaulio saugaus eismo ataskaitoje. Lietuva pateko tarp trijų šalių, kuriose žūčių keliuose sumažėjo daugiau nei 30 procentų. Kitos dvi šalys – Portugalija ir Danija. Šiose šalyse 2017-2018 metais keliuose žuvo trečdaliu mažiau žmonių ir tai vienas teigiamiausių rezultatų pasaulyje.


O kur važinėti? Atsakymo toli ieškoti nereikia – tai Skandinavijos šalys. Pranešama, kad Norvegijoje per 2019-uosius žuvo vos 2 žmonėsi, skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų. Šis rodiklis leidžia Skandinavijos šalims džiaugtis geriausios kelių eismo saugos titulu, rašo „Forbes“.


Palyginimui, žūti Argentinos keliuose tikimybė yra 6 kartus didesnė nei Norvegijoje. Tuo tarpu eismo srautais garsėjanti JAV užima 33 vietą pasaulyje, amerikiečius lenkia Marokas ir Čilė. Tai yra viena iš 2019-ųjų saugaus eismo ataskaitos išvadų, kurią paskelbė Tarptautinis transporto forumas, jungiantis 60 pasaulio šalių.


Ataskaitos rezultatai buvo lyginami su 2018-ųjų duomenimis. Pastarųjų metų kontekste nuskambėjo ir Lietuvos vardas, nes šalis pasiekė didelį progresą. Praėjusiais metais daugumoje šalių žūčių keliuose sumažėjo, tačiau dešimtyje jų užfiksuotas padidėjimas. Lietuvoje, Portugalijoje ir Danijoje žūčių keliuose sumažėjo trečdaliu, o vidutiniškai žūčių viso pasaulio keliuose sumažėjo 1,7 procento.

„Kelios šalys, kuriose žūčių keliuose stipriai sumažėjo, mažina aukų skaičių keliuose ir toliau“, - rezultatu pasidžiaugė pasaulio saugaus eismo tyrimo vadovas Fredas Wegmanas.


Tarp šalių, kuriose žūčių keliuose stipriai padaugėjo yra Švedija su 28 procentų padidėjimu, tačiau net ir toks padidėjimas leidžia šaliai būti vienai saugiausių pasaulyje. Vienas didžiausių žūčių padidėjimų fiksuojamas ir Nydernalduose, čia žučių keliuose padaugėjo 11 procentų.


Daugiau informacijos apie tyrimą galite rasti čia:

https://www.itf-oecd.org/sites/default/files/docs/irtad-road-safety-annual-report-2019.pdf


Kitos naujienos
bottom of page