top of page

Kaip vaikus mokyti saugiai elgtis gatvėje?


Kiekvieną kartą, kai vaiką išleidžia savarankiškai kelionei į mokyklą ar žaisti su bendraamžiais į lauką, daugelį tėvelių kamuoja nerimas dėl jų saugumo. Net jei apie saugų elgesį už namų ribų su vaikais kalbėta ne kartą, tėvams neramu, ar atžalos prisimins visus aptartus pamokymus, ar bendraudami su draugais nepamirš atsargumo ir paprasčiausių saugaus eismo taisyklių. Kaip su vaikais kalbėtis apie pastarąjį jų saugumo aspektą – saugią elgseną gatvėje – kad jie iš tiesų priimtų šią informaciją ir ją įsimintų?

Net apie rimtas taisykles – žaismingai

„Aš buvau vienas iš tų vaikų, kuriems taisyklės ir įvairūs apribojimai sukurdavo visišką atmetimo reakciją. Todėl dabar, pats būdamas suaugęs ir augindamas jau savo vaikus, to stengiuosi niekuomet nepamiršti. Reikia ieškoti būdų, kaip net rimtų dalykų vaikus mokyti žaismingai, įdomiai, įtraukiančiai. Ypač šiais laikais, kai jie turi tiek įvairiausių dėmesį blaškančių dalykų – nuo išmaniųjų telefonų iki socialinių tinklų“, - pasakoja aktorių trupės „Teatriukas“ aktorius Žilvinas Ramanauskas.

„Teatriuko“ aktoriai šiemet dalyvauja nacionalinėje iniciatyvoje „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ ir jau šį pavasarį aplankys dešimtis Lietuvos mokyklų su teatralizuotomis pamokomis, kurių metu primins pradinių klasių moksleiviams svarbiausias kelių eismo taisykles, mokys saugiai elgtis gatvėje. Jie tą darys pasitelkdami istorijų pasakojimą, smagias dainas.

Ž. Ramanauskas taip pat ragina visas šalies mokyklas aktyviai registruotis pradinių klasių moksleiviams skirtame konkurse „Šviesoforas“, kuris yra viena svarbiausių projekto „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ dalių. Tai varžybos skirtos pradinių klasių moksleiviams, kurių metų 1-4 klasių vaikai supažindinami su eismo saugumo pagrindais. Kasmet šiame konkurse savo žinias apie saugią elgseną kelyje pasitikrina per 40 tūkstančių pradinukų iš visos Lietuvos. Šiais metais atsinaujinęs konkursas dalyviams siūlys naujas užduotis, padėsiančias ne tik pasikartoti ar išmokti saugaus eismo principus, bet ir įdomiai praleisti laiką. Užsiregistruoti konkurse ir rasti daugiau informacijos apie jį galima svetainėje saugusmokinys.lt.

Ką turi žinoti pradinukas?

Psichologai pažymi, kad pradinių klasių moksleiviai dėl didelio fizinio aktyvumo ir dar nepakankamai išvystyto savisaugos instinkto, yra linkę į smalsumo vedinus žingsnius, galinčius baigtis ir nelaimingais atsitikimais. Todėl saugaus eismo pagrindų mokymas, galimų pavojų aiškinimas šioje amžiaus grupėje yra ypač svarbus.

Remiantis rekomendacijomis, pradinių klasių moksleiviai jau turėtų mokėti savarankiškai pereiti per reguliuojamas ir nereguliuojamas perėjas bei sankryžas, tinkamai naudotis atšvaitais, taip pat žinoti, kur laukti maršrutinio autobuso, kaip į jį įlipti ir elgtis išlipus tiek mieste, tiek užmiestyje. Priklausomai nuo amžiaus, pradinių klasių moksleiviai taip pat turėtų išmanyti pagrindinius kelio ženklus ir jais vadovautis.

Svarbiausia – tinkamas tėvų pavyzdys

Geriausios priemonės, kaip padėti vaikams įsiminti saugaus eismo taisykles – naudoti įvairius maketus, simuliuoti konkrečias situacijas aiškinant, kaip jose elgtis. Lengvesniam informacijos įsisavinimui taip pat rekomenduojama pasinaudoti įvairiomis vaikams priimtinomis ir smagiomis formomis: pavyzdžiui, sukurti eilėraštį arba dainelę apie tai, kaip elgtis priėjus prie perėjos, pasiūlyti vaikams smagų vaidmenų žaidimą, kurio metu ir būtų aiškinamos pagrindinės eismo taisyklės.

Visgi specialistų teigimu, didžiausią įtaką vaikų elgesiui kelyje turi rodomas tinkamas pavyzdys, kurio pirmiausiai tikimasi iš tėvų. Eidami per gatvę ar važiuodami kartu automobilyje, vaikai mokosi iš savo artimiausios aplinkos. Pavyzdžiui, jei tėvai automobilyje neprisisega saugos diržų, vaikams tai irgi neatrodys reikšmingas dalykas. Todėl svarbu, kad suaugusieji ne mažiau dėmesio atkreiptų į savo pačių elgesį kelyje, laikytųsi saugaus eismo taisyklių ir rodytų deramą pavyzdį savo vaikams.

Kitos naujienos
bottom of page